Skhizein - ένα καταπληκτικό βίντεο για τη σχιζοφρένεια

Hamai Leon | 4.1.14 | 0 σχόλια


Μια εκπληκτική ταινία μικρού μήκους, και λίγα λόγια για την σχιζοφρένεια.

“Η σχιζοφρένεια χτυπάει έναν στους εκατό”

Το "Skhizein"  είναι μια πολυβραβευμένη ταινία μικρού μήκους, του Γάλλου σκηνοθέτη Jérémy Clapin. Πρόκειται για μια ταινία που μας δείχνει με ένα ξεχωριστό τρόπο το πως επηρεάζεται η ζωή ενός ανθρώπου , όταν αυτός χτυπηθεί απ την ασθένεια της σχιζοφρένειας.

Ο πρωταγωνιστής έχει ένα ατύχημα με έναν…μετεωρίτη και απ τη στιγμή του ατυχήματος και μετά παθαίνει μια "μετακίνηση της φυσικής του υπόστασης" κατά 91cm. Στην πράξη για παράδειγμα , τον βλέπουμε να κάθεται σε μια καρέκλα και να αιωρείται επειδή το σώμα του βρίσκεται 91cm απ την καρέκλα.



  

Μερικά επίσης πολύ ενδιαφέροντα στοιχεία για την ασθένεια της σχιζοφρένειας (αλιευμένα από το syrtari.gr) είναι τα παρακάτω:

> Η σχιζοφρένεια συνήθως προσβάλλει εφήβους και άτομα ηλικίας μέχρι 35 ετών και των δύο φύλων. Έχει παρατηρηθεί επίσης πως η σχιζοφρένεια προσβάλει πιο συχνά άτομα σε χαμηλότερες κοινωνικοοικονομικές ομάδες, κάτι το οποίο δεν έχει εξηγηθεί.

> Τα αίτια δεν έχουν εντοπισθεί πλήρως. Συνήθως δεν παρατηρείται κάποια οργανική βλάβη του νευρικού συστήματος, αλλά οι γιατροί πιστεύουν πως πρόκειται για κάποια νευροφυσιολογική δυσλειτουργία η οποία παραμένει άγνωστη μέχρι σήμερα. Έρευνες δείχνουν πως η ασθένεια πολλές φορές είναι κληρονομική, μπορεί να προκληθεί απο το κοινωνικό περιβάλλον, ή απο νευροβιολογικές δυσλειτουργίες.

> Τα συμπτώματα περιλαμβάνουν ασυμφωνία ιδεών, επιθυμιών, αισθημάτων, λόγου, αλληλοσυγκρουόμενα αισθήματα, απώλεια επαφής με την πραγματικότητα, αυτισμό, διαταραχή σχέσεων, εξασθένηση προσαρμοστικότητας και κοινωνικής δραστηριότητας, έλλειψη πρωτοβουλίας, παραληρηματικές εκδηλώσεις συνοδευόμενες συχνά με ψευδαισθήσεις.

> Παρ’ όλο που ασθενείς μπορεί να έχουν διαφορετικά βιώματα και αίτια της σχιζοφρένειας, σε πολλές περιπτώσεις παρατηρούνται κάποιες κοινές ψευδαισθήσεις και συμπεριφορές. Οι πιο συχνές είναι πως οι ασθενείς καπνίζουν πολύ, πιστεύουν οτι μυρίζουν συνεχώς περιττώματα, και οτι κάτι κρέμεται απο τη μύτη τους.

> Τα συμπτώματα της σχιζοφρένειας δεν είναι τόσο άσχημα απο μόνα τους, όσο οι αντιδράσεις της κοινωνίας σε αυτά, οι οποίες αντιδράσεις αυξάνουν τα συμπτώματα του ασθενή. Με άλλα λόγια, ο ασθενής καταλαβαίνει οτι πάσχει απο σχιζοφρένεια. Γι αυτό και η ψυχοθεραπεία επικεντρώνεται κυρίως στη μείωση του άγχους του ασθενή.

> Οι σχιζοφρενείς όταν βρίσκονται σε ψυχωσική κατάσταση χαρακτηρίζονται απο αυξημένη δημιουργικότητα.

> Δεν υπάρχει θεραπεία. Μέσω της ψυχοθεραπείας με διάφορες προσεγγίσεις και της φαρμακοθεραπείας μπορεί να υπάρξει ύφεση της ασθένειας εως και να εξαφανιστούν εντελώς τα συμπτώματα, αλλά είναι άγνωστο αν μπορεί να θεραπευτεί πλήρως ο ασθενής μετά τη διακοπή της θεραπείας.

Δυστυχώς η κοινωνία έχει διαμορφώσει την αντίληψη ότι ο σχιζοφρενής είναι ο επικίνδυνος εκείνος τύπος που κυκλοφορεί με σαλεμένο ύφος,κρατάει ηλεκτρικό πριόνι και φοράει αιματοβαμμένη ποδιά χασάπη. Αυτό ακριβώς είναι και το μήνυμα που θέλει να περάσει η ταινία και που συνοψίζεται τόσο όμορφα στο κλείσιμο της…

“Κανένας δεν νοιάζεται πόσα “εκατοστά” έχεις ξεφύγει..

Θεωρείσαι τρελός κι αυτό αρκεί για να μείνεις στο περιθώριο…”

Πηγή

Category: , ,

Ζήτω το ελεύθερο blogging:
Ο Hamai Leon είναι ένα "τρελόπαιδο" με πολλά, διαφορετικά και πολλές φορές ακόμα και αντιφατικά ενδιαφέροντα! Πιστεύει στην ελευθερία του λόγου και στην απρόσκοπτη διακίνηση πληροφοριών και ιδεών

0 σχόλια